Megjelent Temesi Ferenc: Apám című regényének második kiadása!

2013.08.08.
Megjelent a L'Harmattan és a Könyvpont Kiadó közös kiadásában Temesi Ferenc: Apám című regényének második kiadása, puhafedeles változatban. A kötet hamarosan kapható lesz a nagyobb és ismertebb könyvesboltokban, valamint 15%-os kedvezménnyel a L'Harmattan Kiadó boltjaiban (V. ker., Kossuth Lajos u. 14–16.; VIII. ker., Horánszky u. 20.).
 
A regényről:
 
Több száz oldalas besúgói jelentésekre alapozva írtam meg apám sorsát, akivel 1957-től 1971-ig úgy bántak a titkos tartótisztek ügynökeiken, besúgóikon keresztül, ahogy rendes regényíró nem bánik a figuráival. Apám ugyanis visszautasította azt, hogy spicli legyen. Ötvenhétig általánosiskola-igazgató volt, aztán segédmunkás, majd tanító. Két bűne volt: magyar volt, és keresztény. Hogy egy kisvárosban kisemberek kiskocsmában kisfröccsöt isznak, vajon miért lehet érdekes a politikai belső elhárítás számára, ezt a gyerekeim és unokáim csak akkor értik meg, ha nemcsak világtörténelmi helyzetbe helyezem az egészet, de kultúrtörténeti kontextusba is. A múlt század már történelemnek számító hatvanas éveiről van szó, amelyben az akkor fölnövő nemzedék még némi szabadság illúziójában is ringatta magát, igaz, nem sokáig.
  
Az ügynök a kádárizmus szimbóluma, szinte kifejezője volt lényegének. Derűlátó vélekedés szerint minden negyvenedik állampolgár, a szofisztikált elnyomást kiépítő rendszerben, besúgó volt. Vagy pénzért, vagy karrierért, vagy zsarolás hatására (és itt nagyon széles a skála), vagy – mert ilyen is volt – önként és dalolva. A jelentésírók följelelései gyakran magukon viselték a sietség, a gyors megfelelni akarás nyomát. Ilyenkor jobban megnyomták a tollat, hadartak az előadásban. Nem tudták, de éppen a jólértesültséget túlhajszoló, apró jelek buktatják le őket. Így azonosíthatók végül.
 
Nem tudtam, hogy bennem egy rendőr szunnyad. Ami ebben a könyvben felébredt. Elfelejteni nem fogom. Azt se, hogy a paradicsomszósz vérből volt a levesben főtt hús mellé a kádári paradicsomban, csak nem vettük észre.
 
ISBN 978-963-236-710-1
Terjedelem: 208 oldal
Ár: 2200 Ft
 
A szerzőről:
 
Temesi Ferenc 1949-ben született Szegeden. Babérkoszorús és József Attila-díjas író.
 
Főbb művei:
  
Por I–II. Regény. Magvető, Budapest, 1986–1987
Pejote. Regény. Pannon, Budapest, 1992
Híd. Regény. Pannon, Budapest, 1993
Pest. Regény. Seneca, Budapest, 1996
Kölcsön Idő 1–2. Regény. Helikon Kiadó, Budapest, 2005–2006
Amszterdam stb. Regény. Kortárs Könyvkiadó, Budapest, 2008
Bartók. Regény. Alexandra Kiadó, Pécs, 2012
 
Fotó: MMA